Нови петима задържани в България по разследването на международна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти

На 16 март, на територията на градовете София, Перник и Разлог, служители на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура и следователи от отдел „Следствен“ на СП извършиха допълнителни действия по разследването на неутрализираната през 2020 г. международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и пране на пари.

Процесуално-следствените действия бяха предприети в изпълнение на издадена Европейска заповед за разследване от Главната прокуратура в гр. Бамберг – Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и се явяват продължение на мащабната съвместна операция на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България срещу международната престъпна мрежа на 2 април 2020 г.

Съгласно издадени от прокуратурата в Бамберг Европейски заповеди за арест на територията на страната бяха задържани петима души – трима българи, чешки гражданин и гражданин на Република Черна гора.

С постановления на прокурори от Софийската градска прокуратура и окръжните прокуратури в Перник и Благоевград (на които бе възложено изпълнението на заповедите), петимата са задържани за срок до 72 часа. Със съдебни определения двамата чужди граждани са задържани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към престъпната мрежа, са с мерки за неотклонение „домашен арест“, а един – с „подписка“.

При претърсвания на шест адреса, пет автомобила и лични обиски са намерени и иззети документи, свързани с престъпната дейност, както и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника. В хода на следствените действия подкрепа в обмена на информация с партньорските разследващи органи и координирането на действията оказа Българското бюро на Агенцията за правно сътрудничество в ЕС – Евроджъст.

Pin It on Pinterest