Крими

Неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления

Данни за успешната реализация бяха представени днес на брифинг с представители на МВР, НАП и СГП

Специализираната полицейска операция за противодействие на финансови и данъчни престъпления е проведена на 16 ноември. В резултат на общите и целенасочени действия на МВР, Прокуратурата и НАП е неутрализирана организирана престъпна група, която се е занимавала с данъчни измами, с укриване на данъчни задължения и пране на пари, обяви главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Живко Коцев. По думите му са извършени претърсвания на територията на столицата, Пловдив, Варна, Троян и Костинброд, като са иззети финансови документи, компютърни конфигурации, записки и електронни подписи. Разпитани са 28 човека и предстои де се прецизира тяхната наказателна отговорност.
Според заместник-главния прокурор Мария Павлова, събраните до момента данни показват, че щетата, нанесена на държавния бюджет, е за сумата от около шест милиона лева. Тя допълни, че са извършени процесуални действия на общо 30 адреса, като 14 от тях са на счетоводни кантори. Към момента се провеждат разпити на установените в схемата лица.
Прокурор Чавдар Пастованов от СГП поясни, че мащабната схема е свързана с внос на лизингови автомобили от ЕС. Той добави, че управителите на т.нар. липсващи търговци или кухи дружества са установени, както и свързаните с реалните търговци лица. По първоначални данни се касае за нерегламентиран оборот от около 30 млн. лв., върху който е трябвало да се заплати ДДС, но това не е сторено.
Благодарение на изпреварващите действия, предприети от МВР, СГП и НАП открихме голямо количество веществени доказателства и по този начин обезпечихме хода на досъдебното производство, обобщи главен комисар Явор Серафимов, директор на ГДБОП. Нашият анализ показва, че има проблем при вноса на луксозни автомобили и избягването на данъчен кредит. Това не е първата подобна схема, върху която се работи, но е една от най-мащабните – заяви главен комисар Серафимов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest