Настаниха за изследване в психиатрична клиника 53-годишен мъж, обвинен за пожар в дом за възрастни с четирима загинали

По искане на Окръжна прокуратура–Варна 53-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за умишлен палеж в дом за възрастни, при който загинаха четирима души, е принудително настанен за изследване в психиатрична клиника за срок до 30 дни.

Окръжният съд в града прие доводите на прокуратурата и одобри принудителната мярка.

Н.М. бил пациент на дома, лежащо болен с тежки физически увреждания и съмнения за психично разстройство. Според събраните до момента доказателства по случая, на 8 май 2022 година той умишлено подготвил леснозапалими предмети и ги запалил. В резултат от разразилия се пожар са загинали четирима души, а пети обитател на дома е сериозно пострадал.

Поради съмнения за вменяемостта на мъжа и съмнения дали е възможно да носи наказателна отговорност, наблюдаващият случая прокурор е поискал от съда да назначи комплексна съдебно-психиатрична експертиза с участието на психолог. В рамките на 30 дни назначените от съда вещи лица трябва да изготвят заключение.

Определението на Окръжен съд–Варна подлежи на обжалване пред Варненския апелативен. Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура–Варна.

Pin It on Pinterest