Крими

На ГКПП Капитан Андреево е задържана недекларирана валута за над 440 000 лева

Контролът е извършен в хода на общите действия срещу контрабандата, осъществявани от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите

Недекларираната валута е открита при проверка на три превозни средства на ГКПП Капитан Андреево. На 16 май бил селектиран автобус с турска регистрация, шофиран от  турски гражданин. В превозното средство пътували 34 пътници от Украйна през България за Турция и втори шофьор. При извършения щателен контрол било установено, че пет пътнички – украински гражданки, не са декларирали по надлежния ред пренасяната от тях валута. В дамските им чанти, в бельото и в джобовете на връхната дреха на една от жените са били укрити различни парични средства в щатски долари. Общото количество на установената недекларирана валута е 171 200 щатски долара с левова равностойност 301 129 лева.
Само два дни след това, на 18 май, недекларирана валута била открита в арматурното табло на шофьорската кабина на товарен автомобил, пътуващ от Нидерландия през България за Ирак. В укритието бил установен черен полиетиленов плик, съдържащ еврови банкноти в купюри от 100 и 200 евро. Открити са недекларирани общо 39 900 евро с левова равностойност около 78 000 лева.
При третия случай, на 14 май била предприета проверка на лек автомобил, с чужда регистрация, управляван от турски гражданин, влизащ в страната ни от Турция. При извършената проверка било установено, че във фабрична кухина под кората на пода на багажника в хартиена торба са укрити банкноти в евро и долари, както и прозрачна кутия с осем гривни от жълт метал. Установените пари са 34 300 евро и 800 щатски долара с обща левова равностойност 68 534 лева. Според експертизата на вещото лице откритите гривни са от 22-каратово злато.
По случаите са образувани седем досъдебни производства, работата по които продължава под надзора на Районна прокуратура-Хасково.
Контролът е извършен в хода общите действия срещу контрабандата, осъществявани от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest