Крими

Две тежки присъди за убийството на варненски диджей

В Окръжна прокуратура – Варна са получени за изпълнение две присъди за поръчково убийство на варненски диджей, извършено през 2015 година – доживотен затвор за физическия извършител на убийството и „лишаване от свобода“ за срок от 20 години за подбудителя на тежкото престъпление.

Върховният касационен съд потвърди присъдите на Варненския апелативен съд, произнесени след протест на Окръжната прокуратура с искане да бъде признат за виновен мъж, привлечен към наказателна отговорност и предаден на съд като съучастник и подбудител на убийство. Наблюдаващият случая прокурор поиска от Апелативен съд – Варна да отмени оправдателната присъда на първоинстанционния съд и да определи справедливо наказание за втория обвиняем по делото за убийството на варненски диджей. Въззивната инстанция уважи протеста и наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години при първоначален строг режим на изтърпяване за съучастник и подбудител на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6 и т. 9, във връзка с чл. 115, във връзка с чл. 20, ал. 3 от НК, извършено през 2015 година.

В останалата част присъдата остана неизменена. 54-годишният К.Б., който беше осъден за това, че умишлено е умъртвил известен варненски диджей, като деянието било извършено предумишлено и с особена жестокост, получи доживотен затвор и от първата и от втората инстанция. ВКС потвърди наказанието и мъжът ще търпи присъдата си при специален режим.

Разследването на убийството на варненския диджей започна на 26 февруари 2015 година. В този ден пострадалият се прибрал към дома си около 22,00 часа. Според обвинителната теза, подсъдимият К.Б. го причакал близо до дома му на бул. „Осми Приморски полк” и го атакувал с нож, като бързо го пронизал нееднократно в областта на гърдите и корема. Нанесъл изключително силни и точни удари с ножа, като част от тях проникнали в гърдите на жертвата. Мъжът бил изненадан от нападението и не могъл да окаже съпротива. След като успял да избяга от местопрестъплението, 46-годишният тогава извършител се отправил към Автогара – Варна, откъдето с автобус заминал за София – там живеел и работел.

Прокуратурата повдигна обвинение първо на физическия извършител, след като ключови се оказаха резултатите от  направената ДНК експертиза, изготвена от Института по криминална техника при Федералната криминална служба на Германия. Малко по-късно обвинение беше повдигнато и на подбудителя Г.К. за това, че умишлено склонил К.Б. да извърши убийството чрез обещание и даване на сумата от 20 000 евро. Според обвинителната теза мотивът на Г.К. е личната му неприязън към връзката на жената, от която имал дете и с която периодично съжителствал до януари 2015 година, с жертвата на престъплението.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest