Две години затвор получи рецидивист за кражба

По внесен в съда обвинителен акт на Софийска районна прокуратура бе признат за виновен подсъдимият И. Я. за това, че отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 335 лева, от владението и собственост на пострадалата С. С., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив – престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б. А“ от НК. 

На 01.09.2019 г., около 12,00 ч. в гр. София, кв. „Красно село“, подсъдимият И. Я. заговорил пострадалата С. С., като ѝ обяснил, че дъщеря му има нужда от квартира. С. С. се съгласила да му покаже жилището си. Докато И. Я. се разхождал из жилището и оглеждал стаите, в един момент възползвайки се от обстоятелството, че пострадалата не гледа към него, взел сума от 100 лева, поставена на шкаф, както и сумата от 235 лева от портфейла на С. С. и напуснал жилището.

Кражбата И. Я. е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление  на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК.

Софийски районен съд е постановил присъда, с която е признал за виновен подсъдимия И. Я. по повдигнатото му от Софийска районна прокуратура обвинение, като му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, което ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.

Pin It on Pinterest