Доживотна присъда за извършител на две убийства

Състав на Софийски апелативен съд е потвърдил осъдителната присъда на Л.Д., известен с прякора „Гребеца“, с която му е наложено наказание „доживотен затвор“ при първоначален „специален“ режим на изтърпяване за извършени от него престъпления – умишлени убийства на две лица.

В края на 2008 г. подсъдимият Л.Д., заедно с Ю.Л. и И.П. решили да инсценират отвличането на Ю.Л., за да поискат пари за освобождаването му от вуйчо му. Между тримата и свидетеля по делото Д.Д. имало изградени общи интереси и финансови отношения, включително в резултат на извършени противозаконни деяния.

На 08.01.2009 г. мъжете пристъпили към реализиране на плана си. По-късно вечерта „отвлеченият“ позвънил по телефона на свой роднина и му казал, че е отвлечен, предупредил го да не търси съдействие от полицията и да чака следващо обаждане.

В разговор с участниците в „отвличането“ Ю.Л. изразил задоволството си от факта, че случаят е видян от много хора и имало камера. Споменаването на камера ядосало подсъдимия Л.Д., което станало повод за скандал и яростни нападки, че не бил предупреден за това. Именно тогава той решил да умъртви Ю.Л.

Същата вечер, в местността „Елата“, между с. Плана и с. Железница, подсъдимият Д. прострелял Ю.Л. два пъти в областта на главата с огнестрелно оръжие. След това трупът на пострадалия бил заровен в предварително изкопана дупка.

            Второто убийство Л.Д. извършил на 12.04.2009 г., в района на с. Бистрица, на черен път в местността „Косанин дол“, като прострелял И.П.

            Между мъжете имало договорка, съгласно която подсъдимият изразил желание да закупи от братовчеда на пострадалия П. автомобил „БМВ“, модел Х5 на цена от 145 000 лева. Л.Д. заплатил на вноски около 20 000 лева, а останалата сума следвало да бъде изплатена чрез оформен лизинг. Гарант за нормалното протичане на сделката бил пострадалия И.П. Подсъдимият спрял плащанията за автомобила, а по-късно МПС било обявено за откраднато. Освен това преустановил контакти с продавача на колата и не отговарял на телефонните му позвънявания. По този повод отношенията между Л.Д. и И.П. се влошили.

            По време на скандал, предизвикан от паричните задължения, подсъдимият Д. извадил пистолет и произвел изстрел в главата на И.П., който починал на място. Трупът на убития бил заровен в местността „Умни дол“, в района на с. Железница.

            В пледоарията си прокурорът от Софийска апелативна прокуратура е подчертал, че двете убийства са сходни и касаят такива, които носят белези на прехода, а не са обикновени битови. При тези престъпления пострадалите и извършителят са се занимавали с противозаконна дейност преди самите деяния. Поради тази причина може да се каже, че „разчистването на сметки“ е мотив за осъществяването на самите деяния.

            Решението на второинстанционния съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

Pin It on Pinterest