Бургаски криминалисти разкриха съучастници в извършването на 23 кражби на територията на областта

В хода на проведени полицейски действия, служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и на РУ – Поморие установиха трима мъже от котленското село Градец, на възраст между 29 и 43 години, като основни извършители на множество кражби от малки населени места, разположени на територията на Бургаска област.

Според първоначалните данни от разследването, за периода 15 април – 20 юли, в различно съучастие, мъжете са извършили общо 23 криминални деяния, от които седем кражби на автомобили, а останалите – на вещи, пари и ценни предмети от частни домове. Извършителите обикновено действали в тъмната част на денонощието, като подбирали къщи с отворени прозорци на приземните етажи или незаключени входни врати. В някои от случаите кражбите са били изключително дръзки, тъй като са осъществявани, докато собственици спят в домовете си. Отнемани са предимно парични средства и дебитни карти (с последващи неправомерни транзакции), златни накити и лесно преносими предмети от бялата техника. Характерно за действията им било, че в случай че открият кола с оставени вътре ключове или намерят ключове в жилището, чиято аларма активира близко паркиран автомобил, отнемали превозното средство с цел да напуснат максимално бързо местопрестъплението или да се придвижат до най-близката ж.п. гара.

Именно влаковият бил най-често ползваният от задържаните транспорт за придвижване от родното им място до Бургас и околните градове. В резултат на полицейските действия е констатирано, че извършителите набелязвали определено населено място, обикновено малко селце, където вниманието на собствениците е занижено. Избирали крайни къщи с цел да могат бързо да избягат, в случай че бъдат забелязани, като основно се придвижвали пеша на големи разстояния или с откраднат автомобил. Бивакували в лагери на селскостопански работници от техния край, наемани в Бургаски регион за събиране на земеделска продукция. Незабелязано се присъединявали към съселяните си, нощували за няколко вечери, след което се отправяли за следващия удар. По тази причина в продължение на няколко седмици служители на реда извършвали наблюдение над такива биваци. Така са и задържани двама от извършителите на кражбите, третия им съучастник все още се издирва.

При претърсването на домовете на задържаните са намерени и иззети част от откраднатите вещи. Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава. 

Pin It on Pinterest