Български гражданин, участвал в терористична дейност в чужбина, е привлечен към наказателна отговорност

Припомняме, че съвместната контратерористична операция на служители на ГДБОП и ДАНС бе проведена на 1 юли 2020 г. на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура.

Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас и иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Към наказателна отговорност Специализираната прокуратура привлече пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница. С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Според събраните до момента данни,  от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Pin It on Pinterest