4 години затвор за шофьор, предизвикал катастрофа с трима загинали и един ранен

Л.И. е предаден на съд от Окръжна прокуратура-Ловеч за това, че на 17.02.2019 г. около 16,55 часа на третокласен път между с. Радомирци, обл. Плевенска, и гр. Луковит, обл. Ловешка, при управление на лек автомобил „Фолксваген Голф“ нарушил правилата за движение по пътищата и движейки се със скорост от 118 км/ч в условията на независимо съпричиняване с пострадалия П. Д. (водач на лек автомобил „Нисан Кашкай“, който пътувал пред обвиняемия и предприел маневра обратен завой), по непредпазливост причинил смъртта на три лица и една тежка и две средни телесни повреди на друго лице.

Делото в Окръжен съд-Ловеч е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, като на подсъдимия е наложено наказание от шест години лишаване от свобода, което съдът, на основание чл. 58а, ал. 1 от НК е намалил с една трета, като е наложил наказание четири години лишаване от свобода при общ режим. Л.И. е лишен и от право да управлява МПС за срок от четири години.

След разглеждане на делото от Апелативен съд-Велико Търново и от Върховен касационен съд присъдата е потвърдена. ВКС приема, че наложеното наказание е достатъчно строго при конкретните обстоятелства по делото и с оглед младата възраст и личностен профил на дееца, който е неосъждан.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване. Осъденото лице е приведено в затвора за изтърпяване на наложеното наказание.

Pin It on Pinterest