3 години затвор с 5 – годишен изпитателен срок бивш служител на ИАРА за подкуп

Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 3 години „Лишаване от свобода“, което отложи за изпитателен срок от 5 години на Янчо Г., за вземане на подкуп като длъжностно лице – специалист по „Рибарство и контрол“.

Съдът наложи и наказание Глоба на подсъдимия в размер на 4 000 лв., както и лиши Янчо Г. от правото да заема държавна и обществена длъжност в областта на рибарството и аквакултурите и да упражнява професия или дейност в областта на рибарството и аквакултурите за срок от 4 години.

         Бургаският окръжен съд призна Янчо Г. за виновен в това, че в периода 02.07.2019 г. – 25.09.2019 г., в гр. Бургас, в условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице – специалист по „Рибарство и контрол“ в отдел „Рибарство и контрол – Южна България“ – град Пловдив към Главна дирекция „Рибарство и контрол“ в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури на Република България (ИАРА), приел дарове от две лица – А. П. и Р. П. – парични суми в общ размер от 850 лева, които не му се следвали, загдето не извършил действие по служба и за да наруши службата си (престъпление по чл. 301, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал.3 вр. ал. 1 от НК).

         Държавното обвинение пледира Янчо Г. да бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение – продължавано престъпление. Прокурорът поиска наказание от 4 години „Лишаване от свобода“ при „общ“ режим и подсъдимият да бъде лишен от правото за заема длъжност в публичната администрация, свързана със стопанисването, опазването и контрола в сферата на рибарството за срок от 5 години. Защитниците заявиха пред съда, че подсъдимият следва да бъде оправдан по повдигнатите му 3 криминални деяния и че не се доказва неговото авторство и вина.

         Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Pin It on Pinterest