24 години затвор за убиец

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимият Михаил С. за виновен в това, че на 02.06.2018 г., в в к.к. „Слънчев бряг“, пред хотел „Сън Вилидж“, по начин опасен за живота на мнозина, чрез произвеждане на изстрели с огнестрелно оръжие, направил опит умишлено да умъртви повече от едно лице, като умишлено умъртвил К. Н. и направил опит умишлено да умъртви С. Т., прострелвайки я в областта на лявото слепоочие, с което й причинил общо разстройство на здравето, опасно за живота, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини. Съдът наложи наказание „Лишаване от свобода“ на Михаил С. за срок от 24 години, при първоначален „строг режим“ на изтърпяване на наказанието.

         Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие. Подсъдимият изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята вина. Окръжен съд – Бургас намери, че направените самопризнания от страна на подсъдимия се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства и ги прие. Съдът се ползва от така направените самопризнания при постановяване на присъдата. В съдебно заседание Михаил С. изрази съжаление за извършеното деяние и съболезнования към близките на пострадалите.

         Съдът прие за съвместно разглеждане в настоящия съдебен процес предявените граждански искове от пострадалите лица. Съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители майката на починалия – С. Н., неговата дъщеря – С. Н. и сестра – М. Н. Окръжен съд – Бургас конституира като граждански ищец и пострадалата С. Т.

         Окръжен съд – Бургас осъди Михаил С. да заплати на дъщерята на починалия граждански иск в размер на 150 000 лв., на майката на починалия граждански иск в размер на 100 000 лв., а на сестрата – 20 000 лв., представляващи обезщетение за причинени с умъртвяването на пострадалия неимуществени вреди. Съдебната инстанция осъди Михаил С. да заплати на пострадалата С. Т., граждански иск в размер на 70 000 лв., обезщетение за неимуществени вреди от причинените й от Михаил С. увреждания. В съдебното заседание Окръжен съд – Бургас уважи искането на повереника на пострадалите лица и допусна разпит на свидетелката И. Й., бивша съпруга на пострадалия К. Н., за установяване интензитета на болките и страданията на близките от загубата на К. Н.

         Държавното обвинение поиска да бъде наложено наказание „Доживотен затвор“ на Михаил С., което да бъде редуцирано на „Лишаване от свобода“ за 27 години, при превес на оттегчаващите вината обстоятелства. Повереника на пострадалите лица – близки на починалия също поиска наказание „Доживотен затвор“, което да бъде заменено с „Лишаване от свобода“ за срок от 30 години. Защитата на Михаил С. пледира за наказание „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години.

         Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.

Pin It on Pinterest