Крими

19 години затвор за извършител на убийство

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия Д. Х. за умишлено убийство, извършено от него с особена жестокост и в условията на опасен рецидив, и му наложи наказание 19 години лишаване от свобода.

Обвинителният акт е внесен в съда от СГП на 13.07.2023 г. Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Подсъдимият е предаден на съда за това, че на 24.01.2023 г. за времето от 00:38 ч. до около 05:00 ч в гр. София, кв. „Бояна“ умишлено умъртвил Г. Г., като нанесъл множество удари с ръце и крака, както и с камък в областта на главата, лицето, шията, горните крайници, гръдната кухина, гърба, поясната, кръстната области и на десния долен крайник. С нанесените удари Д. Х. причинил на пострадалия несъвместима с живота травма.  

Подсъдимият е извършил убийството, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 НК.

С присъда от 30.01.2024 г. по н. о. х. д.  № 4035/2023 г. СГС призна подсъдимия за виновен в извършването на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 и т. 12, пр. 1, вр. чл. 115, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ НК.

СГС наложи на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от 19 години и определи първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

Първоинстационната присъда на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest