18-години затвор за убийство

 Окръжен съд Варна постанови 18-годишна присъда по обвинение за убийство, внесено от Окръжната прокуратура.

Извършителят С. С. и пострадалата С. Й. живеели на съпружески начала и имали три малолетни деца – две момиченца и едно момченце. Семейството живеело бедно, без постоянни доходи от трудова заетост. Освен това обвиняемия и пострадалата имали чести скандали, причинени от взаимна ревност. Разделяли се и се събирали отново, последно през март 2020 г.

След полунощ, около един часа на 01.04.2020 г. пламнала поредната такава свада. В разгара й двамата били един срещу друг в средата на стаята. Пострадалата бутнала обвиняемия, който я ударил нееднократно в главата и лицето, съборил я на леглото и започнал да я души. Отбранявайки се, тя успяла да го одере, но той не преустановил действията си, въпреки молбите й да престане. Когато усетил, че жена му вече не диша и не мърда, се отдръпнал настрани. Установил, че я е умъртвил и решил да прикрие престъплението си.

Изкопал дупка в двора на къщата. Увил трупа в чаршаф и го заровил, като положил усилия да замаскира гроба с боклуци, които се намирали там. Решил да излъже, че пострадалата е избягала с друг мъж в друго населено място и затова счупил и изхвърлил във външната тоалетна мобилния й телефон, както и  часовника й. Събрал нейни лични вещи в сак и го скрил до оградата на къщата.

На сутринта отишъл при родителите на жена си и им съобщил, че тя е избягала с друг, изоставяйки децата си и него самия. Те не повярвали на тази версия и предприели действия по издирване на родственицата си.

На 02.04.2020 г., след внимателен оглед на дворното място, забелязали замаскирания гроб. Разкопали мястото и намерили увития в чаршаф труп. Незабавно повикали полиция и започнало настоящото наказателно производство.

В хода на разследването били намерени телефона, часовника и личните вещи на пострадалата, укрити от обвиняемия. Същият направил частични признания на вината си. Били намерени и биологични следи, сочещи на извършеното престъпление. Надлежни експертизи допълнили установяването на описаната по-горе фактическа обстановка.

На 27.11.2020 г. С. С. е предаден на съд за престъпление по чл. 115 от НК.

Днес, 12.01.2021 г., той бе признат за виновен и наказан с лишаване от свобода за срок от осемнадесет години при първоначален строг режим

Наблюдаващият прокурор няма да протестира тази присъда, която е постановена към максималния размер на наказанието, предвиден в закона (20 години лишаване от свобода).

Pin It on Pinterest