16 досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите са образувани на територията на Област Бургас

Данните отразяват точния брой на делата до 10.00 ч. днес. Освен посочените 16 досъдебни производства полицейските служители и прокурорите наблюдават и работят по още 11 преписки, обобщиха директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов и прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас– 

Те посочиха и схемите, по които се осъществяват престъпления срещу политическите права на гражданите. Сред тях са назначаване на служители на работа със завишено заплащане, предлагане на различни парични суми, предоставяне на хранителни продукти, както и на ваучери за закупуване на електротехника. Обещавани са облаги след изборния ден, както и гаранции за опрощаване на заеми при гласуване на определена политическа сила.

Образуваните досъдебни производства са на територията на почти всички общини от областта. Освен в Бургас, разследвания текат в общините Несебър, Поморие, Средец, Карнобат, Руен и Айтос.

Двамата изразиха категоричната воля, полицията и прокуратурата да се противопоставят на подобен род прояви, а ако те имат и характеристиките на съответния престъпен състав, да се действа с пълния набор от правомощия, които законът предоставя.

Pin It on Pinterest