12 години затвор за мъж за опит за убийство на полицай

По внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Ловеч съдът призна за виновен и осъди мъж на 12 години лишаване от свобода и глоба в размер на 10 000 лева за опит за убийство на полицай и за неправомерно държане на оръжие и на наркотици. 

Съдът призна П. Н. за виновен за това, че на  12.04.2018 г., около 06:00 часа, в с. Петревене, общ. Луковит, обл. Ловеч, в жилищна сграда,  направил опит умишлено да умъртви полицейски служител от Група „Охрана на обществения ред“, РУ-Ловеч, при и по повод изпълнение на службата му – участие в специализирана полицейска операция, утвърдена със заповед на директор на ОДМВР-Ловеч, чрез произвеждане на изстрел с огнестрелно оръжие – сигнално-газов пистолет, преработен в огнестрелно оръжие, с което му причинил пронизващо огнестрелно нараняване, довело до временно и неопасно разстройство на здравето, като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина – чрез произвеждане на изстрел с огнестрелно оръжие в коридор на втори етаж и стълбище към него, където се намирали още трима полицаи, с цел да бъде прикрито друго престъпление – държане с цел разпространение на наркотични вещества – престъпление по чл.116, ал.2, пр.4, вр. ал.1, т.6, пр.1, алт.2, т.8, пр.2, вр. чл.115, вр. чл.18, от НК.

             Съдът  призна П.Н. за виновен по обвинението, че на 12.04.2018 г., в с. Петревене, в жилищна сграда,  държал огнестрелни оръжия по смисъла на ЗОБВВПИ: сигнално-газов пистолет, марка „ИЖ 79-8“ (“Байкал), преработен в огнестрелно оръжие калибър 9 мм; едноцевна пушка, марка „Meteor“, модел “В2“, преработена в огнестрелно оръжие и боеприпаси –  8 броя бойни патрона, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

            Осъден е по третото обвинение – за това, че през периода от лятото на 2016 г. до 12.04.2018 г., в с.Петревене, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешение по ЗКНВП, разпространявал високорискови наркотични вещества – марихуана и на 12.04.2018 г., в жилището си държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества: 174  броя таблетки, с общо тегло 32, 63 гр. и 10 плика със зелена тревиста маса, с общо тегло 2 623 гр., съдържаща наркотични  вещества, на неустановена стойност; фас от цигара, съдържащ марихуана и 5 плика с марихуана, с общо тегло 6, 732 гр., всичко оценими високорискови наркотични вещества на стойност 41,78 лева – престъпление по чл. по чл.354 А, ал.1, изр.1 от НК.

Присъдата на Окръжен съд – Ловеч подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

Pin It on Pinterest