10 години затвор получи подсъдим, за причиняване на смърт вследствие на катастрофа

29-годишният Светослав С., предаден на съд от Окръжна прокуратура-Добрич за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Г.С., на 20 г., като е избягал от местопроизшествието и е управлявал моторното превозно средство без да има необходимата за това правоспособност, бе осъден от състав на Добричкия окръжен съд на 10 години лишаване от свобода. Съдът го призна за виновен за извършено престъпление по чл.343, ал.ІІІ, б. „б“, пр.1-во във вр. с ал.І, б „в“, пр.1-во във вр. чл.342, ал.І от НК.

На 17.02.2019 г. рано сутринта Светослав. С.  заедно с пострадалия Г.С. и още две лица, след като извършили кражба на кабели от трафопост, се качили в лек автомобил „Сеат“, придобит от подсъдимия предния ден, и потеглили по околовръстния път на гр. Добрич в посока с. Житница. Автомобилът бил управляван от Светослав С., който бил неправоспособен.

Подсъдимият, управлявайки автомобила с несъобразена с пътните условия скорост, изгубил контрол върху управлението му. Последвал удар в бордюра, след което автомобилът се преобърнал. Вследствие на пътнотранспортното произшествие пострадалият получил наранявания и бил в тежко състояние. Подсъдимият го отвел, носейки го на гръб, и го оставил в бункер, намиращ се в района на Авиобаза Добрич. Вместо да потърсят своевременно медицинска помощ за него, подсъдимият и другите две лица си тръгнали, а автомобилът останал на местопроизшествието.

Около час по-късно случаен минувач подал информация на тел.112 за намиращ се по околовръстния път на гр. Добрич катастрофирал автомобил. Вследствие на проведените оперативно-издирвателни мероприятия било установено едното от лицата, пътували в автомобила, което отвело полицейските служители в бункера, където бил оставен пострадалия. Той бил намерен в крайно тежко състояние, но жив, и бил своевременно транспортиран в МБАЛ, гр. Добрич. Въпреки оказаната на пострадалия в болничното заведение медицинска помощ и поради тежките увреждания по него, оказали се несъвместими с живота, същият починал.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

Pin It on Pinterest