Зорница Русинова: Планираме да мобилизираме 160 млн. лв. от други програми за работодатели, които наемат от Бюрото по труда

Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Безработица по време на коронавируса

Илиана Беновска посрещна Зорница Русинова в студиото и попита как се е получило непредвиденото скачане на безработицата изведнъж. Тя призна, че коронавирусът е изненадал всички сфери и предстои голямото предизвикателство за икономическите последствия и пазара на труда и безработицата. В първите седмици от пандемията в България е имало сериозен ръст на безработицата – около 3-4 хиляди човека на ден са се регистрирали в бюрото по труда, а от началото на кризата до сега новорегистрираните безработни са около 95 хил. човека. Зорница Русинова забелязва позитивна тенденция последните 2 седмици и в петък регистрираните безработни са около 900, а 1800 човека са намерили работа. За целия период около 45 хил. души са намерили работа. Беновска попита дали има статистика дали те са се върнали на старото си работно място и гостът й потвърди, че е така за някои от случаите, но в повечето случаи са си намерили нова работа. Зорница Русинова смята, че това показва, че бизнесът успява независимо от трудностите да се преструктурира и реорганизира – някои сектори като търговия са започнали с онлайн продажби.

Социални мерки по време на кризата

Във връзка с безработицата Беновска попита кои са предстоящите мерки и до колко те са изостанали с коронавируса, предвидени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за увеличаване на заетостта и преодоляване на безработицата. Зорница Русинова отговори, че още в първите дни от извънредното положения ОПРЧР е мобилизирала ресурси в подкрепа на системата на здравеопазване с възможността да се плаща допълнително на заетите на първа линия, както и сериозната подкрепа на общините. Тя даде пример с район „Възраждане“ и каза, че почти всички общини изпълняват проекти за патронажна грижа. Общият мобилизиран ресурс е 45 милиона и близо 50 хиляди човека продължават да бъдат обслужвани от патронажа в общините. По думите й, голямото предизвикателство от тук нататък е икономическата криза и мерките за безработица. Мярката „60 на 40“ с която се цели хората да не бъдат съкращавани дава ефект, но трябва да се погрижат и за безработните. Беновска попита как ще се преодолее и социалното изключване, а Зорница Русинова отговори че това е важно за тях и тук е работата на социалните услуги и на психолозите на горещата линия на МТСП, които са давали консултации през цялото време. Данните в бюрата по труда за регистрираните безработни са, че те са предимно в големите градове – София, Бургас, Варна, Пловдив и предимно на възраст между 30 и 49 години, работещи основно в сферата на търговия, промишленост, хотелиерство, ресторантьорство. Зорница Русинова отбеляза, че 50% от тях са със средно образование и затова плановете на МТСП са с мобилизиран ресурс и от други програми да се стартира програма от 160 млн., която ще обхване цялата страна. Това ще е краткосрочна 3-месечна субсидия за работодатели, така че да наемат хора от бюрата по труда. Тя ще се разпредели според броя на новорегистрираните хора в бюрата по труда на областно ниво, за да се отчете къде работодателите имат най-голяма необходимост.

Беновска предположи, че и зам.-министърът е получил сигнали, какво и медиите получават, че мярката „60 на 40“, както и другите програми и социални помощи за неплатен отпуск,  са се давали на изрядни данъкоплатци и на дружества, които не са били на загуба предишна година. Тя попита къде е логиката, ако някой работодател е добре финансово, да иска помощи. Зорница Русинова каза, че що се отнася до „60 на 40“ е имало сектори, които са спрели да работят с въвеждането на извънредно положение. Един от секторите, които ще получат подкрепа, е секторът на транспорта – автобусните превозвачи. По думите на Зорница Русинова този сектор не само има много засегнати фирми, но ако бъде подкрепен той с предвидените 40 млн. от ОПРЧР, ще помогне на всички останали хора. На въпрос от водещата дали са достатъчни тези 290лв, които се дават на шофьорите, г-жа Русинова призна, че никога не е достатъчно, но това е допълнителна подкрепа на фирмите, които ще могат да продължат да се възползват от мярката „60 на 40“. Въпреки това, Беновска отбеляза, че те се дават на фирми, които не са били на загуба предишните години. Зорница Русинова отрече и обясни, че условията за автобусните превозвачи е да имат поне 20% спад на приходите спрямо оборотите им през миналата година. Водещата допълни, че има и условие да не са били на загуба миналата година и каза, че за приходите се прави средно извлечение. Зорница Русинова заяви, че за данъкоплатците и фирмите има доста облекчения, въведени от началото на извънредното положение и със последващи промени – голяма част от административните срокове са спрели да текат. Беновска каза, че въпреки това задълженията си остават и колкото и да е хубаво осигурителният стаж да тече докато някой е в неплатен отпуск и не получава пари, но парите за разходи трябва да се вземат с кредит. Зорница Русинова отбеляза, че социалната система подкрепя широк кръг от хора и всеки, който в следствие на коронавируса е загубил доходите си, може да бъде социално подпомаган чрез обичайната социална подкрепа.

Беновска попита г-жа Русинова защо се подпомагат толкова много цигани, а хората, които се трудят, но имат леко несъответствие по-трудно получават помощи и имат повече проблеми докато стигнат до тях. Зорница Русинова каза, че предстои ведър празник утре на 1-ви юни и призова да се подпомогнат българските деца. Тя допълни, че в тези тежки дни във връзка с онлайн обучението, нербаотещите детски градини, социалната изолация мерките, които е предприело правителството във всеки един от секторите, подкрепят всички хора. Според нея не е останала група, която не е подкрепена и не може да се съгласи, че подкрепата на МТСП е била насочена само към роми.

Беновска попита след анализа, който правят, каква готовност трябва да имат и какъв извод са си извадили за евентуална втора вълна или друга кризисна ситуация. Зорница Русинова определи ситуацията като много динамична и даде пример с преобразуването на мерките и почти всяка седмица правителството излиза с нов пакет инициативи. В момента се прави този анализ, по думите й. Тя каза, че тази седмица е получена добра новина с новата инициатива на ЕК и това дава възможност да се помисли за допълнителни мерки за пазара на труда, възрастни хора, хора, които са в изолация. Водещата попита дали МТСП ще предложат проекти, в които да се насочат средства. Зорница Русинова отговори, че най-голямото предизвикателство е да се помогне на хора, останали без работа и затова от тук нататък основно ще се разработват мерки, насочени към тях. Също така имат за цел и да продължат да работят с другите хора в неблагоприятна обстановка – възрастните и самотно живеещите хора. Такъв вид подкрепа са социалния патронаж, подкрепата към общините за топъл обяд.

„Събра ли се около вас щаб на доброволци?“, попита Беновска и стана ясно, че почти във всяка община има млади хора, които имат желание да работят. Зорница Русинова благодари на всички доброволци и призова да се заредим с повече вяра, че с общи усилия ще успеем да се справим. Водещата предложи да представят по-подробно етимологията на доброволчеството и защо тези хора са решили и какво са разбрали от това. Беновска направи препратка към книга, която е за истинските истории на хора, подпомогнати от европейско финансиране и Зорница Русинова предложи да продължат инициативата. „Винаги съм казвала, че социалната политика е политика от хора за хора и се прави с хора, които имат сърце.“, каза тя. За 1-ви юни Зорница Русиновапожела на децата да се радват на щастливо и безгрижно лято, да имат сили за следващата учебна година, както и пожела успех на тези, които утре имат матура. Така завърши разговорът между Зорница Русинова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“

Pin It on Pinterest