Засилването на сътрудничеството между България и Италия обсъдиха председателят на НС Никола Минчев и председателят на Камарата на депутатите на Италия

Засилването на сътрудничеството между България и Италия в редица области обсъдиха председателят на Народното събрание Никола Минчев и председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на официално посещение в България.

Това е първата от 12 години официална визита на председател на италианския парламент в страната.

Италия е дългогодишен търговски партньор на България и ключов инвеститор в българската икономика, посочи по време на срещата председателят на парламента Никола Минчев. В изявление за медиите той съобщи, че на разговора са били обсъдени възможностите за сътрудничество в различни сектори, сред които културата и енергетиката. Беше подчертана важността на изграждането на коридор № 8 и свързването на Черно море с Адриатическо, както и на въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани, отбеляза Никола Минчев. Той изрази удовлетворението си от проведената двустранна среща като подчерта, че Италия е важен партньор на България в Европейския съюз и в НАТО.

Председателят на парламента заяви, че двете държави остро осъждат военните действия и руската агресия в Украйна и призова към връщане на масата на преговорите.

Резултатът от тази агресия е, че Европейският съюз се изправи още по-единен и силен, показвайки, че може да се обедини, да мисли еднакво и да се противопоставя на агресията, заяви председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико. Той изрази убедеността си, че след плана за възстановяване от пандемията ще има необходимост и от план за възстановяване от енергийните проблеми.

Роберто Фико благодари на Никола Минчев за гостоприемството и подчерта, че тази среща не само потвърждава приятелството между двата народа, но и важността на парламентарното сътрудничество, значима част от което е съвместната работа на групите за приятелство. Той подчерта, че взаимодействието между България и Италия в икономическа, търговска и културна област непременно ще продължи.

Роберто Фико посочи, че на разговора е била подчертана значимостта на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Много важно е да имаме по-силен Европейски съюз и включването на тези страни е от стратегическа важност за целия Съюз, допълни той.
Роберто Фико покани председателя на Народното събрание Никола Минчев да посети Камарата на депутатите на Италия като стъпка за засилване на парламентарно сътрудничество.

В парламента председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико разгледа пленарната зала на Народното събрание и изложбата „50 години Златна Варна“, която е посветена на Варненското златно съкровище.

Официалното посещение на председателя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико в България започна с тържествена церемония по полагане на венец пред Паметника на незнайния войн. Гостът беше посрещнат от председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Pin It on Pinterest