Засилване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес обсъдиха министрите на вътрешните работи на България и Сърбия

Министър Младен Маринов и главният секретар на МВР са на работно посещение в Белград

Възможностите за засилване на преките контакти и укрепване на диалога на политическо и професионално ниво между министерствата на вътрешните работи на Република България и Република Сърбия бяха обсъдени на двустранна среща на министър Младен Маринов със сръбския му колега Небойша Стефанович. Делегация на МВР е на работно посещение в Белград.

„Благодаря на министър Стефанович за проведената среща. Удовлетворен съм от разговора, за пореден път заявих подкрепата на България и лично на премиера Бойко Борисов за европейската перспектива на Р Сърбия и смятаме, че тя е единствената, която ще допринесе за сигурността на региона и Европа като цяло“, каза на брифинг след срещата министър Младен Маринов.

Специален акцент по време на разговорите бе поставен на противодействието на борбата с трансграничната организирана престъпност, включително и наркотрафика – както на двустранно ниво, така и в рамките на съвместните действия, координирани от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC). За да сме ефективни в борбата с организираната престъпност не трябва да има граници за полицейското сътрудничество. Решаването на проблема с незаконната миграция трябва да включва не само държавите-членки на ЕС, а всички – живеем на един континент и не можем да решим проблемите частично, каза Младен Маринов.

Основен приоритет на двете държави остава охраната на границите и съвместните действия за противодействие на незаконната миграция. Дадена бе висока оценка на изградените механизми за обмен на информация, дейността на съвместните гранични патрули, работата по обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

В края на срещата бе подписано двустранно споразумение за сътрудничество при бедствия, което предоставя рамката и регламентира процедурите за оказване на съдействие в случай на извънредна ситуация в една от държавите.

Pin It on Pinterest