Заседание на Съвета „Външни работи“ в Брюксел

Редовното месечно заседание на Съвета „Външни работи“ се състоя днес в Брюксел. България беше представлявана от посланик Димитър Цанчев, постоянен представител на страната към ЕС.

Дневният ред включваше дискусии по геополитиката на новите технологии, Стратегическия компас на ЕС в областта на сигурността и отбраната и Етиопия, както и неформална среща с министъра на външните работи на Израел.

Министрите започнаха своята работа с обсъждане на нарастващата роля на новите дигитални технологии като фактор в международната сигурност и геополитика. Дискусията показа широка подкрепа за изработване на многоаспектна и амбициозна цифрова външна политика на ЕС, насочена към изграждане на партньорства със сходно мислещи страни, утвърждаване на лидерска роля на ЕС в установяването на международни норми в областта на новите технологии на основата на правозащитен подход и насърчаване на големите технологични компании да поемат социална отговорност.

Участниците в заседанието обсъдиха процеса на разработване на Стратегическия компас на ЕС в областта на сигурността и отбраната, целящ засилване на изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС от 2016 г. по направленията управление на кризи, устойчивост, способности и партньорства. Съветът потвърди значението на интегрирания подход на ЕС по отношение на международни кризи и конфликти и решимостта за утвърждаване на ЕС като глобален доставчик на сигурност при запазване на фокуса върху непосредственото съседство. Министрите се обединиха около мнението, че укрепването на собствените способности на ЕС ще увеличи добавената му стойност като партньор, включително ролята му в трансатлантическото сътрудничество, което остава крайъгълният камък на европейската сигурност.

Съветът „Външни работи“ обсъди последните развития в северната етиопска провинция Тиграй и перспективите за прекратяване на въоръжения конфликт след обявеното от правителството в Адис Абеба едностранно примирие. Приоритетно значение бе отдадено на запазването на териториалната цялост на Етиопия като важно условие за регионалната стабилност в Африканския рог. Държавите членки потвърдиха настойчивите призиви за прекратяване на военните действия и незабавно осигуряване на безпрепятствен хуманитарен достъп и защита на цивилното население в съответствие с международното хуманитарно право. Изразено беше силно безпокойство относно сериозните нарушения на правата на човека и призив за осигуряване на отчетност.

Работният обяд с израелския външен министър Яир Лапид потвърди стратегическия характер на отношенията ЕС – Израел. Бяха обсъдени перспективите за тяхното укрепване във всички области от взаимен интерес. Върховният представител Жозеп Борел отправи предложение за провеждане на заседание на Съвета за асоцииране в близко бъдеще. От страна на ЕС бе подчертана необходимостта от консолидиране на резултатите от спирането на огъня между Израел и „Хамас“ и създаването на предпоставки за възобновяването на Близкоизточния мирен процес, като в тази връзка бе приветствана положителната динамика в региона в резултат от нормализацията на отношенията на Израел с някои арабски държави.

В рамките на „текущи въпроси“ и под точка „разни“ бе направен преглед на ситуацията в Афганистан, Ливан, Либия, Беларус, Молдова, Нигер. Държавите членки информираха за проведени прояви: съвместно посещение на министрите на Австрия, Литва и Румъния в Южен Кавказ (25-26 юни 2021 г.), Министерска среща на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ (Рим, 28 юни 2021 г.), Министерската среща на Г-20 (Матера, 29-30 юни 2021 г.), Четвъртата министерска среща на Стокхолмската инициатива за ядрено разоръжаване (Мадрид, 5 юли 2021 г.), Международна конференция за реформите в Украйна (Вилнюс, 7-8 юли 2021 г.).

Съветът прие Заключения, утвърждаващи глобалния подход на ЕС по свързаността като ключова предпоставка за постигане на целите, свързани със социално-икономическото възстановяване от COVID-19 и енергийната и дигиталната трансформация. Приети бяха и Заключения на Съвета, очертаващи приоритетите на ЕС за 76-та сесия на Общото събрание на ООН, както и Решение на Съвета за стартиране на нова военна тренировъчна мисия на ЕС в Мозамбик с цел обучение на въоръжените сили за осигуряване на защита на цивилното население и възстановяване на сигурността в провинция Кабо Делгадо.

Pin It on Pinterest