България

Започва националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2024“

Националното военноморско учение „Бриз – 2024“ с международно участие започва от днес, 4 юли.

До 14 юли учението ще се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени предварително.

В „Бриз – 2024“ ще участват военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати, водолазни групи и щабни офицери от Военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR, Тренировъчния център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на НАТО за противодействие и обезвреждане на морски мини, Щабния елемент за интеграция на силите на НАТО в България, Щаба на отбраната (ЩО), Съвместното командване на силите (СКС), Сухопътните войски (СВ), Военновъздушните сили (ВВС), ВА ,,Г.С. Раковски“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, дирекция ,,Специални операции и борба с тероризма“ – МВР (ДСОБТ-МВР) и представители на държавни ведомства, агенции и неправителствени организации.

На 6 юли 2024 г. в пристанище Бургас ще акостират корабите от Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) , които също ще вземат участие в „Бриз – 2024“.

Основната цел на учението е да се повишат оперативната съвместимост и взаимодействието между страните, участващи в учението, чрез изпълнение на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция в отговор на криза и ликвидиране на последствията от крупни аварии и инциденти.

Двадесет и осмият „Бриз“ през 2024 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с неправителствени организации и частни компании в многонационална среда. В учението ще участват 4 министерства, 24 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и частни компании.

За поредна година в учението ще се включи и Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), която следи за прилагане на съответното законодателство, свързано с намаляването на риска от морски произшествия, загубата на човешки живот в морето и замърсяването на морето от кораби.

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз – 2024“. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е капитан І ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest