България

Започна водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон – 2023“

За трета поредна година България е домакин на водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон – 2023“.

До 29 септември в района на военноморска база Варна и в български териториални води военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, Италия и САЩ ще усъвършенстват подготовката си на тактическо ниво при планиране и провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и е насочено към усъвършенстване на нивото на оперативна съвместимост на формированията на ВМС от страните-членки на Алианса, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода. По време на учението ще бъдат създадени условия за прилагане на стандартните тактики, техники и процедури за осведомяване за подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни дейности.

„Тритон – 2023“ се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база Варна.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest