Заместник-министър Зарица Динкова се срещна с посланика на Испания Алехандро Поланко Мата

Заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова прие посланика на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата.

В рамките на срещата бяха обсъдени приоритетни въпроси от европейския и двустранния дневен ред, сред които сътрудничеството в ситуация на пандемия от COVID-19, търговско-икономическите връзки, националните планове  за възстановяване и устойчивост. Двамата събеседници подчертаха отличните отношения и активния политически диалог между България и Испания.
Сред темите на разговора бе и задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието и културата. Заместник-министър Динкова потвърди постоянния интерес на българските ученици към изучаването на испански език, като изтъкна необходимостта от разширяване на възможностите за неговото изучаване. От своя страна посланик Мата подчерта, че България е отправна точка в Европа за изучаване на испански език с множество училища с преподаване на испански език.
На срещата беше обсъдено доброто сътрудничество между министерствата на външните работи на двете страни по време на затварянето на граници в началото на пандемията през 2020 г., когато със съвместни усилия е оказвано съдействие за  завръщането на повече от 1000 сезонни работници у нас. Във връзка с многобройната българска общност в Испания, посланик Мата отбеляза, че сънародниците ни са добре интегрирани в страната.
В края на разговора посланик Алехандро Поланко Мата връчи на заместник-министър Динкова изданието „Дипломация през сърцата на два народа – 110 години дипломатически отношения между България и Испания“, издадена съвместно с Държавна агенция „Архиви“.

Pin It on Pinterest