Заместник-министър Зарица Динкова прие копия на акредитивните писма на посланика на Нова Зеландия

Заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова прие копия на акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Нова Зеландия в България, със седалище в Брюксел, Даяна Риак.

Заместник-министър Динкова подчерта, че страната ни високо цени приятелските отношения с Нова Зеландия и заяви готовността на България за задълбочаване на политическия диалог и сътрудничество в области от взаимен интерес.

Сред темите на срещата бяха потенциалът за развитие на търговско-икономическите отношения, борбата с пандемията от коронавирус, както и сътрудничеството между двете страни в рамките на международни организации.

„Удовлетворени сме от състоянието на отношенията с Нова Зеландия и имаме желание да работим за тяхното по-нататъшно укрепване. Приветстваме стабилния напредък в преговорите по Споразумението за свободна търговия между ЕС и Нова Зеландия, което България винаги е подкрепяла, и се надяваме, че това ще доведе до засилване на нашите икономически връзки“, изтъкна заместник-министърът.

В хода на разговора двете страни изразиха задоволство и от споделянето на общи ценности и сходни интереси в широк кръг от области, сред които наука, климат и официална помощ за развитие.Двете страни се обединиха във виждането, че българската общност в Нова Зеландия има ролята на естествен мост за укрепване на приятелските връзки между двете държави.

Зарица Динкова пожела на новоназначения посланик успех в изпълнението на нейната мисия и я увери, че Министерството на външните работи на Република България е готово да оказва съдействие за развитието на отношенията във всички сфери.

Pin It on Pinterest