Заместник-министър Тодор Чуров прие копия на акредитивните писма на посланика на Нигерия

Заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров прие копия на акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Федерална република Нигерия в Република България със седалище в Букурещ Сафия Ахмад Нуху.


Заместник-министър Чуров изтъкна традиционно добрите отношения между България и Нигерия, която е ключова страна за България в Африка. Двете страни изразиха желание за засилване на политическия диалог, разширяване на търговско-икономическия, образователния и културния обмен, което би довело до по-нататъшно укрепване на отношенията между България и Нигерия. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество, включително в областта на хранителната промишленост, селското стопанство, информационните технологии, образованието, науката. Отбелязан бе големият ръст през последната година на износа – с около 40%, на стоки от България за Нигерия, което е рекорд за последните десет години.


Посланик Нуху изтъкна и добрата репутация на България в Нигерия, благодарение и на активния образователен и културен обмен през годините. Според нея завършилите образованието си в България граждани на Нигерия са отправна точка за задълбочаването на икономическото сътрудничество между двете страни.


Заместник-министър Чуров пожела успех в мисията на посланик Нуху, като я увери в подкрепата на Министерството на външните работи на Република България.

Pin It on Pinterest