Заместник-министър Люцканов участва в неформална виртуална среща на Съвета за сигурност на ООН за правата на човека в Беларус

Заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов взе участие в неформална виртуална среща на Съвета за сигурност на ООН във формат „Ариа” на тема „Правата на човека в Беларус“.

Срещата бе председателствана от министъра на външните работи на Естония Урмас Реинсалу. Съорганизатори на събитието бяха членовете на СС на ООН Естония, Обединеното кралство и САЩ, както и Канада, Дания, Исландия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Украйна.

Целта на неформалната среща бе да даде възможност чрез най-влиятелния световен форум да бъдат чути участници в процеса, както и свидетели на събитията, които да дадат експертна оценка на положението по правата на човека в Беларус.

Съорганизаторите на срещата – държавите – членки на ЕС, Групата на Северните страни, както и участващите представители на Република Северна Македония  и на Черна Гора, определиха последните събития в Беларус и сериозните нарушения на правата на човека от страна на властите като въпрос на международния мир и сигурност.  Проведените неотдавна избори в страната не бяха нито свободни, нито честни. На заседанието бяха осъдени незаконното задържане, мъченията и сексуалното насилие срещу мирни протестиращи, както и ограниченията срещу свободната преса и интернет. Бе отправен призив към властите в Беларус да прекратят продължаващото насилие, да предотвратят ескалация на конфликта и да бъдат разследвани отговорните за извършените престъпления.

Съветът за сигурност на ООН носи отговорността за предотвратяване на насилствени конфликти и жестоки престъпления. Подчертано бе, че Съветът по правата на човека на ООН и постоянният координатор на ООН за Беларус, паралелно с  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, могат да имат ключова роля на посредник за иницииране на вътрешен диалог в страната. На срещата бе подкрепена инициативата на Албанското действащо председателство на ОССЕ да започне диалог чрез съвместно посещение с Швеция като предстоящ председател на ОССЕ в Беларус.

ЕС предвижда преглед на отношенията си с Беларус, като това включва и мерки срещу отговорните за насилието. Същевременно ЕС ще засилва подкрепата си за гражданското  общество и за независимите медии в Беларус. На заседанието бе подчертано, че в Беларус не трябва да бъде допусната външна намеса, която не зачита демократичната воля на беларуския народ, който трябва сам да определи своето бъдеще.

Pin It on Pinterest