Заместник-министър Георг Георгиев прие новите посланици на Австралия и Чили

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев прие копия на акредитивните писма на новоназначените извънредни и пълномощни посланици на Австралийския съюз – Артър Спиру, и на Чили – Хорхе Алехандро Тагле Канело.


Заместник-министър Георгиев даде висока оценка на отношенията на партньорство и сътрудничество между България и Австралия на двустранна основа и в рамките на диалозите ЕС-Австралия и НАТО-Австралия. С посланик Артър Спиру, който е със седалище в Атина, той обсъди възможността  за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество, както и за подписване на споразумения за избягване на двойно данъчно облагане и за социална сигурност. Отбелязано бе и, че българската общност в Австралия, която наброява над 10 хил. души и е най-многобройната в Азиатско-тихоокеанския регион, се е превърнала в естествен мост между двете държави.
„Все повече българи посещават Австралия. Страната ви е много интересна за нас, въпреки голямото разстояние помежду ни. Това е добра причина да положим още усилия за насърчаване и на туризма между двете страни“, каза заместник-министър Георгиев.
По време на срещата с посланика на Чили заместник – министър Георгиев подчерта необходимостта от задълбочаването на двустранните връзки между двете страни. Тема на разговора бе и пандемията с коронавируса и последствията й върху икономиките на страните по света.
 „Чили е стратегическа страна в Латиноамериканския регион. Имаме отворено пространство за сътрудничество помежду си. И двете страни се развиват много бързо в икономически план, което ни дава потенциал за развитие на двустранните ни отношения“, каза Георг Георгиев.
Заместник – министър Георгиев увери посланиците на Австралия и Чили, че са винаги добре дошли в Министерство на външните работи и им пожела успех в мисията им.

Pin It on Pinterest