Заместник-министър Динкова и посланикът на Ирак обсъдиха насърчаването на сътрудничеството между двете страни

Заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова и посланикът на Ирак у нас Лина Джалал Омар Тофик обсъдиха насърчаването на сътрудничеството между двете страни в търговско-икономическата сфера, борбата с пандемиятa, както и участието на жените в управлението и в обществения живот.


България подкрепя усилията на Ирак за изграждане на суверена държава, основана на върховенството на правото. В хода на разговора заместник-министър Динкова открои възможностите пред двете страни да възстановят и развиват икономическото си сътрудничество. „Двустранните икономически отношения и търговия имат потенциал за засилване. Институциите на двете страни трябва да продължат да насърчават контактите между бизнеса“, каза Зарица Динкова.
Акцент по време на срещата бе и ролята на жените в променящото се високотехнологично общество, в управлението и дипломацията, в превенцията на конфликти и в регионалното развитие. Заместник-министър Динкова подчерта, че България е страна, която предоставя равни права на жените на пазара на труда, както и че жените традиционно активно участват, включително и на високи позиции, в бизнеса и политиката. От своя страна посланик Лина Тофик отправи покана за организиране на среща на бизнесдами в Ирак или България, което по нейно мнение неизменно би допринесло за насърчаваното на инвестиции и доброто сътрудничество между двете страни.
По темата за пандемията COVID-19 заместник-министър Динкова подчерта, че България е оказала подкрепа на Ирак съобразно възможностите си. Тя изрази съболезнования пред иракската страна във връзка с пожара в отделение за ковид в болница в иракския град Насирия на 12 юли 2021 г., отнел живота на повече от 60 души.
Посланик Лина Тофик оцени високо уменията на българските медици и сподели, че мнозина иракски студенти искат да се обучават в България, особено по медицина.

Pin It on Pinterest