Заместник-министър Бийчър беше модератор във втория ден на научна конференция

Заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър беше модератор във втория ден на научна конференция, организирана от Центъра за енергиен бизнес и инфраструктура към УНСС съвместно с американските Колорадо Стейт Юнивърсити, Юнивърсити ъф Колорадо Боулдър и Колорадо Скуул ъф майнс. Заместник-министър Димитрова-Бийчър модерира дискусията в панела “Трансформация във финансирането на научноизследователската и развойната дейност, иновации и конкурентоспособност“. „Енергийният сектор е голямо предизвикателство, особено в контекста на зелената сделка и преходния период и част от дейността ми като заместник-министър е свързана с осигуряване на финансиране от различни финансови инструменти на подобни проекти в сферата на енергетиката и иновациите“, заяви тя при откриването на модула.

„Страната ни е силно ангажирана с този преход и в Плана за възстановяване и устойчивост, който внесохме в ЕК на 15 октомври, тъй като това е област с изключително значение и отговорност за бъдещето. Процесите и регулациите в енергетиката и дигитализацията се случват бързо и ние трябва да действаме със същата скорост, за да сме в крак с тях. 95 % от проектите, които подкрепяме заедно с различни международни банки, са свързани с енергийния сектор“, посочи заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър. Като ярък пример за подобно сътрудничество с ЕИБ тя посочи „ЕндуроСат“, чийто проект е за разработване и внедряване на споделена сателитна услуга. Участниците в сесията на 11 ноември поставиха акцент върху ИТ инфраструктурата, иновациите, научните изследвания и финансирането в тази област и възможностите за диверсифициране на енергийните източници в бъдеще.

Целта на тридневното събитие е да се обсъдят трансформацията в енергетиката, инфраструктурата и еМобилността. Първият модул се проведе на 4 ноември и основна тема в разговорите беше трансформационният процес на критичната енергийна инфраструктура. Последният ден на научната конференция на 18 ноември е посветен на инфраструктурата за интелигентни градове и водорода. Към момента конференцията преминава при изключително висок интерес, като е регистриран интерес от САЩ, Австрия, България, Канада, Малайзия, Пакистан, Южна Африка и Обединеното кралство.

Pin It on Pinterest