Заместник-министър Александров взе участие в дискусия по повод годишната реч на председателя на ЕК за състоянието на ЕС

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров направи анализ на основните теми, които застъпи в речта си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод състоянието на Европейския съюз.

Заместник-министърът участва в публична дискусия, организирана от Представителството на Европейската комисия в България в Дома на Европа в София, която се проведе непосредствено след прякото излъчване на речта на председателя на ЕК.

„На фона на безпрецедентна криза като тази с COVID-19 и на фона на нарастващия скептицизъм по отношение на това доколко ЕС е в състояние да се справя с кризи изобщо, за мен основното послание днес беше оптимизъм. Оптимизъм за това, че кризите не ни правят безпомощни и по-слаби, напротив – те ни мотивират и стимулират за по-активна работа, така че да ги преодоляваме по най-ефективен начин. Затова, че ЕС е в състояние да се учи от грешките си, да извлича поуки от минали кризи“, заяви Румен Александров.

Той коментира думите на Урсула фон дер Лайен, че икономическото възстановяване и икономическият растеж в ЕС тази година са видимо по-високи от средното за света и конкретно за САЩ, което според заместник-министъра проличава в бързата реакция по отношение на COVID мерките, както и в икономическите стимули за бизнеса.

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров открои като важен елемент от речта и въпросът за конкурентоспособността – не само вътре в ЕС, но и в глобален план.  „За да бъде ЕС привлекателен и за да има той своето влияние в света, трябва много концентрирано да работим за повишаване на конкурентоспособността на ЕС и държавите-членки във всичките й аспекти, както и за осигуряване на стратегическата автономност на Съюза“, посочи той.

В изказването си председателят на ЕК посвети и част на Западните Балкани. „Аз лично не мога да се съглася с твърденията, че развитията и политиката на ЕС по отношение на Западните Балкани са в застой. Инвестиционният план на ЕС за Западните Балкани предвижда мобилизиране на ресурс в размер на 30 млрд. евро, 9 млрд. евро, от които са безвъзмездна помощ. Свидетели сме на изключително интензивни усилия и реален напредък по отношение на интегрирането на тези държави в Единния пазар, както и на все по-голяма свързаност между тях и държавите-членки на ЕС“, подчерта Румен Александров.

В заключение заместник-министър Александров посочи един принцип и един приоритет, към които ЕС и България трябва да се придържат в цялостната си дейност. „Един от принципите, върху които е изграден ЕС е принципът на солидарността. Той върви ръка за ръка с отговорността. Много е важно да не го забравяме и във всяко едно от нашите действия да го отчитаме“, заяви той. По неговите думи важният приоритет, към който трябва да се стремим и който за в бъдеще трябва да е от първостепенно значение е кохезията – необходимостта от икономическо и социално сближаване в рамките на ЕС.

В хода на дискусията Румен Александров коментира и законодателните предложения на ЕК по отношение на Зеления преход, предложенията за отпадане на безплатните квоти за емисии, регламентът на таксономията, както и ситуацията с пакета за миграцията и обежището.

В днешното събитие участваха и Гергана Паси, председател на ПанЕвропа – България, Мартин Владимиров, директор програма „енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията, Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, ръководителите на Представителството на Европейската комисия в България и на Бюрото на Европейския парламент в България – Цветан Кюланов и Теодор Стойчев, а модератор на дискусията бе Добрина Чешмеджиева, журналист от БНТ.

Pin It on Pinterest