Заместник-министър Александров представи основните цели на Конференцията за бъдещето на Европа

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров представи основните теми и цели на Конференцията за бъдещето на Европа, чрез която може да бъде чут гласът на гражданите и взет под внимание от европейските институции и националните власти.

Заместник-министърът участва в дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България в партньорство с Министерството на външните работи и Представителството на Европейската комисия в България.

„Конференцията за бъдещето на Европа ще даде максимално широка възможност на европейските граждани, включително на българските, да дадат своите идеи и предложения, да изкажат своето мнение за това какво представлява ЕС днес и как той може да стане по-ефективен и да се развива в бъдеще“, заяви Румен Александров.

В рамките на конференцията европейски граждански панели ще дават възможност за широко участие на гражданите на държавите членки. Ще бъдат провеждани периодично пленарни заседания с представители на правителствата, на националните парламенти, на ЕП и на гражданското общество и бизнеса, а многоезична дигитална платформа ще отразява всички прояви на европейско и национално ниво, включително мнението на отделните граждани.  

В хода на дискусията заместник-министър Александров открои три важни за Конференцията теми – здравеопазване, зелената трансформация на икономиките и стратегическата автономност на ЕС. „Предстои ни заедно с останалите държави в ЕС много работа през следващите месеци по тези въпроси, защото те касаят бъдещето, благосъстоянието и живота на всеки един гражданин и бизнес“, подчерта той.

Конференцията за бъдещето на Европа стартира преди няколко месеца и ще продължи една година в дебати за това какви насоки да се формулират за бъдещето на Съюза. След това трите основни институции на Съюза – Съветът на ЕС, Европейският парламент и Европейската комисия, ще решат как по най-ефективен начин да използват всички събрани идеи и предложения в рамките на областите си на компетентност.

В днешното събитие участваха и евродепутатите Ева Майдел (ЕНП), Илхан Кючюк (Обнови Европа), Ангел Джамбазки (ЕКР), както и Гергана Паси, президент на „ПанЕвропа България“,  представители на други граждански организации. Сред основните говорители бяха още Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България и Илин Станев, съветник в Представителството на Европейската комисия в България.

Pin It on Pinterest