България

Зам.-министър Василева поздрави деца в приемни семейства по случай новата учебна година

„Развитието на политиките за приемната грижа, подкрепата към приемните родители и гарантирането на основните права на децата са сред основните приоритети на Министерството на труда и социалната политика.

Наша мисия е децата да бъдат отглеждани с грижи и обич, което ще им даде по-добро и сигурно бъдеще.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василева в Плевен по време на детския празник „Отново на училище“, организиран от Националната асоциация за приемна грижа.

Близо 330 са децата от приемни семейства, които чуха първия училищен звънец на 15 септември. От тях 26 са първокласници, а 153 деца са между втори до шести клас. В гимназиална възраст са 148 ученици от приемни семейства. 

„Изключително важна е добрата комуникация и сътрудничеството между приемните родители и институциите, за да може една от най-важните мерки за закрила да продължава да се развива и да дава шанс на децата в риск да бъдат отглеждани в домашен уют и топла семейна среда“, добави заместник-министър Василева. Тя приветства Националната асоциация за приемна грижа и всички приемни родители за усилията и всеотдайността, с които ежедневно изпълняват своята кауза за осигуряване на сигурна и грижовна семейна среда за децата. 
Днес заместник-министър Василева се включи и в откриването на новата учебна година в 34 ОУ „Стою Шишков“ в София. „15 септември е дата, която носи вдъхновение, вълнение и нови мечти. Днес ние, възрастните, учителите и родителите, пожелаваме „На добър час!“ на нашите деца с надеждата да станат добри и достойни хора и да имат сигурно, мирно и щастливо бъдеще“, каза тя.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest