България

Зам.-министър Сукалински: Подкрепяме развитието на икономически инициативи за отстояване на сигурността

Украйна е значим външнотърговски партньор на България и през годините отношенията между нашите държави се развиват в дух на доверие, добросъседство и партньорство.

Съвместните ни усилия са насочени към ползотворно сътрудничество и установяване на сигурност и стабилност. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински при откриването на Балканско – украински форум, който се проведе в рамките на XVI-тото Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „ХЕМУС 2024“.

По думите му подобни инициативи дават възможност за нови партньорства, ръст на стокообмена и инвестициите и разширяване на сътрудничеството. Д-р Сукалински акцентира и на това, че една от основните цели на „ХЕМУС 2024“ е укрепване на веригите на доставка на продукти и технологии, свързани с отбраната.

„В един все по-взаимосвързан свят нашата сигурност и икономически приоритет зависят от способността ни да работим заедно, да споделяме знания и да използваме силните си страни. Като насърчаваме духа на сътрудничеството, можем колективно да подобрим отбранителните си способности и да гарантираме по-сигурно и по-безопасно бъдеще за всички“, каза още зам.-министърът на икономиката и индустрията. Той допълни, че със съвместни усилия могат да бъдат разработени стратегиите и технологиите, необходими за преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправен светът.

„Бих желал да ви уверя, че в лицето на Министерството на икономиката и индустрията имате надежден партньор и ние ще подкрепяме развитието на бъдещи икономически инициативи в контекста на общия ни ангажимент за отстояване на принципите на суверенитета и сигурността в Европа и в света“, каза още заместник-министърът.

В рамките на форума д-р Давид Сукалински, заедно със заместник-министъра на отбраната Аделина Николова, проведоха среща със заместник-министрите на отбраната и на стратегическите индустрии на Украйна – Дмитро Клименков и Сергей Боев. На нея бе обсъдено укрепването на икономическите връзки и насърчаването на ползотворното сътрудничество между двете държави.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest