България

Зам.-министър Стоянова участва в пленарна сесия на ИСС за ролята на изкуствения интелект в управлението на човешкия

Заместник-министърът на труда и социалната политика Десислава Стоянова участва в пленарна сесия на Икономическия и социален съвет (ИСС), по време на която бе обсъдено неговото становище на тема „Ролята на изкуствения интелект в управлението на човешкия капитал и условия на труд на работещите през дигитални платформи в България“ (COVID-19 – катализатор на дигиталната трансформация в България).

„Безспорно темата на днешната дискусия е изключително актуална и повдига множество въпроси не само на законодателна, но и на етична гледна точка. Това е революционна крачка напред и поставя началото на нов регулативен подход в обществените отношения“. Това каза заместник-министър Десислава Стоянова по време на обсъжданията.


Тя подчерта, че съвременните технологии са свързани със съществени изменения на икономическите модели и в частност на пазара на труда. Тези нови форми на заетост са предизвикателство на общоевропейско ниво. Заместник-министър Стоянова припомни, че още през 2021 година Европейската комисия е предприела законодателна инициатива с предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета относно подобряване на условията на труд при работа през платформа. В момента предложението се разглежда на ниво триалог между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия, за да се намерят най-балансираните решения за регламентация на този вид заетост.


„България подкрепя развитието по отношение на въпросната Директива. За нас е от съществено значение да се повиши защитата на работещите с изкуствен интелект и да се осигури баланс, който не нарушава иновативните аспекти от работата на цифровите платформи и правата на работещите чрез тях“, обясни Стоянова. Тя допълни, че след приемането на документа на европейско ниво България ще изпълни ангажиментите си за регулиране на тази форма на заетост в националното си законодателство. В този процес тристранното сътрудничество със социалните партньори ще има основна роля, за да може да се намерят най-добрите решения за работодатели и работници.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest