България

Зам.-министър Стоянов откри Втората международна работилница за стратегическо планиране на единната национална платформа за културно наследство

По време на събитието бяха обсъдени концепцията за техническото изграждане на цифровата платформа на България, последните европейски и световни развития в областта на пространството от данни за културното наследство, тримерното сканиране и приложението на отворени иновации в областта на дигитализацията на културно наследство.

Бе дискутирана необходимостта да се вземат важни решения как с ограничена възможност да се създадат нови центрове за дигитализация, които да разгърнат дейността си.

   Работилницата е уникална по рода си, защото събира на едно място над 100 експерти от различни области на културното и научно наследство, технолози и изследователи.

   Работилницата е съвместна инициатива на Националната група за сътрудничество с “Europeana Network Association” за България. Инициативата е под егидата на кампанията “TWIN! IT!” на Европейската комисия и „Европеана“, която обединява министерствата на културата на държавите членки на Европейския съюз да съберат и покажат емблематични и висококачествени образци на европейските културни ценности в 3D формат.

   Събитието се организира от екипа на МК за управление на Инвестиция С11.I7 „Цифровизация на музейни колекции, библиотеки и архиви“ от Планa за възстановяване и устойчивост.

  Вторият ден от работилницата – 12 април, започва с Преглед на добри практики и отворени иновации с приложения в музейния и библиотечния сектори.

   Посетете сайта на събитието, за да научите повече: https://tinyurl.com/48bbw3ap .

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest