Зам.-министър Петрова прие новите посланици на Чад, Етиопия, Руанда и Малайзия

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова прие копия на акредитивните писма на четирима новоназначени посланици – посланика на Чад Адум Дангаи Нукур Гует, посланика на Етиопия – Адем Мохамед Махмуд, посланика на Руанда – Джеймс Гатера и посланика на Малайзия – Tънку Дато’ Сираджузаман бин Тънку Мохамед Арифин.

Заместник-министър Петрова прие посланик Гует в Министерството на външните работи, като по време на разговора двамата събеседници обсъдиха активизирането на двустранните отношения и сътрудничеството в области от взаимен интерес. „Бихме желали да съживим и активизираме контактите и отношенията си със страните от Африка на юг от Сахара, с които в миналото имахме изключително интензивно и взаимноизгодно сътрудничество“, изтъкна Велислава Петрова. Тя заяви, че е необходимо страната ни да продължи общите си усилия за развитие на модерна правна основа на двустранните отношения между България и Чад чрез иницииране и договаряне на проекти на споразумения от отрасловите министерства на двете страни.

По време на срещата си с посланик Адем Мохамед Махмуд двете страни се съгласиха, че традиционно добрите отношения между България и Етиопия биха могли да се задълбочат, като един от начините за това е чрез развиването на ефективен обмен на информация, особено по отношение на провежданите в двете държави търгове, панаири, търговски и туристически изложения. Българският заместник-министър на външните работи подчерта, че съществува значителен потенциал за двустранно сътрудничество и в областта на образованието и културата, предвид качественото образование, предлагано от нашите университети. „Наясно сме, че много студенти от вашата страна са учили в България в миналото“, каза тя.

Сред акцентите по време на разговора с посланика на Руанда в България – Джеймс Гатера бяха консултации по въпроси от взаимен интерес в международни организации, като бе обсъдена и взаимната подкрепа на кандидатури. „Наш приоритет е да приключим работата по Меморандума за разбирателство за установяване на двустранни консултации между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Република Руанда“, заяви Велислава Петрова. Тя изрази надежда, че министърът на външните работи Винсент Бирута ще посети страната ни тази година за подписване на Меморандума и за обсъждане на допълнителни инициативи за задълбочаване на сътрудничеството.

„Високо ценим приятелските отношения между България и Малайзия и сме готови да засилим политическия диалог на всички нива“, каза заместник-министър Петрова по време на срещата си с посланик Tънку Дато’ Сираджузаман бин Тънку Мохамед Арифин. Тя заяви, че българската страна счита диалога между министерствата на външните работи за важна част от двустранното сътрудничество. „Трябва да насърчаваме и по-силните връзки в търговско-икономическата сфера, за да разширим и балансираме двустранната търговия“, добави заместник-министър Петрова. Тя изтъкна още, че съществува голям потенциал за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството между двете страни във всички области от взаимен интерес, включително търговия и икономика, свързаност, образование и култура, както и засиления политически диалог по въпроси от глобален и регионален интерес.

Pin It on Pinterest