България

Зам.-министър Минчева: ОПИК подкрепи хиляди микро-, малки и средни предприятия и даде тласък за развитието на регионите ни

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ подкрепи хиляди микро-, малки и средни предприятия и даде тласък за развитието на регионите ни.

Благодарение на европейското финансиране по тази програма, компаниите ни  заеха ключови позиции както на вътрешния, така и на външния пазар. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева на заключителното събитие по представяне на постигнатите резултати по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Управляващият орган е Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа.

Заместник-министър Минчева коментира, че с изпълнението на проекти по програмата предприятията са променили цялостно облика на своето производство, като са получи шанс да развиват иновативни продукти и услуги, да разширят и подобрят дейността си и да навлязат на нови пазари, да станат по-енергийно и ресурсоефективни.

„България избра своя път на развитие, от дестинация с евтина работна ръка, тя се превърна в държава, която инвестира в индустрии с висока добавена стойност и високотехнологични производства, държава, която развива човешкия капитал и таланти“, заяви Минчева.

По думите й в настоящия програмен период Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ са естествено продължение на заложеното в предходния период и успешно ще надградят постигнатото. „Синергията, която ще осигурим чрез изпълнението на двете програми, ще предпостави създаването на изцяло нова среда за иновативно и интелигентно икономическо развитие, в която балансираното развитие на регионите, е във фокуса на подкрепата“, каза още Минчева.

Тя заяви още, че ОПИК е първата оперативна програма, която приложи спешни решения при ковид кризата, с които редица предприятия преодоляха по-лесно негативните последствия.

На събитието в София Тех Парк присъстваха още ръководителят на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия Агнес Монфре, изпълнителният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) Радослав Ризов, зам.-изпълнителният директор на ГД ЕФК Илияна Илиева, експерти, представители на бизнеса и др.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest