България

Зам.-министър Лазаров: Социалната икономика е основен инструмент за намаляване на неравенството в обществото

Екипът на Министерството на труда и социалната политика приема социалната икономика като основен инструмент за намаляване на социалното неравенство и повишаване на жизнения стандарт на хората от уязвимите групи.

Това се казва в приветствие на заместник-министър Лазар Лазаров по повод откриването на документална изложба, посветена на 105-ата  годишнина от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК). Изложбата бе организирана от Националния съюз съвместно с Държавна агенция „Архиви“ (ДАА).
 
Според заместник-министър Лазаров специфичните възможности на хората от уязвимите групи трябва да бъдат използвани като ценен ресурс на пазара на труда. „Важно е да създаваме условия тези хора да развиват това, което умеят, и възможност да прилагат знанията си в полза на себе си и на обществото“, каза Лазаров. Той добави, че именно представителите на трудово-производителните кооперации са естествен двигател за развитието на социалната икономика в България.
 
В приветствието си Лазар Лазаров постави акцент върху работата на Министерството по проект „Развитие на социалната икономика“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Неговата цел е да направи услугите и продуктите на социалните предприятия и трудово-производителните кооперации по-видими.
 
Само за 1 година по проекта са организирани над 40 събития за представяне на продуктите и услугите на предприятията на социалната и солидарната икономика. Проведени са над 3000 консултации от екипите на  регионалните центрове за подкрепа на социалната икономика. Регистрираните в регистъра на МТСП социални предприятия са се увеличили двойно за година и вече са 84.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest