България

Зам.-министър Кондов проведе среща с посланика на Косово

Заместник-министърът на външните работи г-н Иван Кондов проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Косово в Република България г-н Хаджи Байрактари.

По време на разговора бе дадена висока оценка за състоянието на двустранните отношения и бяха обсъдени възможности за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери. Беше отчетено, че визовата либерализация на Косово е довела до значително засилване на потока туристи към българските зимни курорти, което има потенциал да се отрази благоприятно на икономическото сътрудничество.

Посланик Байрактари изрази благодарност за последователната подкрепа на  България за изграждане на държавността в най-новата република на Балканите и подчерта, че за Косово страната ни е истински партньор и приятел.

От своя страна заместник-министър Кондов отбеляза, че Косово може да продължи да разчита на нашата подкрепа и в бъдеще. Той подчерта значението на българската общност в Косово като естествен мост на приятелство и приветства усилията на страната за изграждане на мулти-етническо общество с равни възможности за всички граждани. В този контекст бяха обсъдени и някои от проблемите на българската общност и възможностите за тяхното решаване.

По време на разговора бе изтъкната важността на усилията за укрепване на стабилността и мира в региона, в контекста на дестабилизиращите влияния на външни сили.

Бяха обсъдени и актуални теми от европейския дневен ред, вкл. по диалога Белград-Прищина.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest