България

Зам.-министър Дечев участва в конференция за възстановяване на справедливостта в Украйна

Министерска конференция на тема „Възстановяване на справедливостта в Украйна“ се провежда днес в Хага, Нидерландия.

Тя е организирана от правителствата на Нидерландия и Украйна, съвместно с Европейската комисия, а нашата страна е представена от Емил Дечев – зам.-министър на правосъдието и Борислав Ганчев – началник на кабинета на министъра.

Участниците продължават съвместните усилия за унифициране и координиране на действията по разследването на военните престъпления в Украйна.

Делегатите обсъждаха и създаването на специален трибунал за разследване на престъплението „агресия“. Преди дни Министерството на правосъдието обяви за обществено обсъждане проект за изменение на Наказателния кодекс, с който престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК), в синхрон с Римския статут. Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Много важна част от дискусиите в Хага бяха и напредъкът в дейността на Регистъра на щетите и възможността за регистриране на исковете на пострадалите. Реалното обезщетяване на пострадалите ще е и следващата важна крачка по пътя към възстановяване на справедливостта за нарушения на международното право.

Конференцията приключва с приемане на политическа декларация.

На снимката: изказване на външния министър на Нидерландия Ханке Бруинс Слот

изображение

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest