Зам.-министър Аспарухов: Ще търсим решение на проблемите на столичния квартал „Горубляне“

През последните години има много натрупани проблеми, свързани с прилагането на разпоредбите на Закона за устройство на територията.

Затова предприемаме спешни действия по неговите промени в тези части, които са най-належащи, като търсим баланс и защита на обществения интерес.“

Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов на среща с представители на Инициативен комитет „Горубляне“. Той припомни, че работна група към МРРБ изготвя спешни изменения в Закона за устройство на територията. Аспарухов изрази надежда текстове да бъдат готови и предложени за обществено обсъждане до края на юни, за да влязат за гласуване в Народното събрание през есента.

Причина за срещата в МРРБ са протестите и недоволството на жители на столичния квартал, чиито имоти, по думите им, са „блокирани“ години наред, защото са предвидени за паркове, без да са направени подробни устройствени планове за тези зони. Жителите на кв. „Горубляне“ настояват за незабавни изменения в Закона за устройство на територията, с които да се разпише, че всички урбанизирани територии трябва да имат подробен устройствен план. Другото им искане е да бъдат поставени конкретни срокове в закона за изработването на ПУП от влизането в сила на Общия устройствен план.

„Готови сме на диалог, за да направим необходимите законодателни промени по начин, по който ще пазим интереса на всички български граждани и заедно с това ще решим  справедливо поставените въпроси“, подчерта по време на разговора заместник-министърът. Той беше категоричен, че трябва да се подходи балансирано и отговорно при изготвянето на нормативните промени. „Важното е, че поставяме начало на сътрудничество за намиране на решенията“, коментира още Аспарухов.

След днешния разговор заместник-министърът покани представителите на Инициативния комитет „Горубляне“ на нова среща, в края на месеца, за да продължи диалога между тях и екипа на МРРБ.

Pin It on Pinterest