България

Зам.-министър Ангелов: Работим по създаване на Фонд за технологичен трансфер за иновативни проекти

Чрез него ще бъде подпомогната реализацията на научно-изследователските иновативни решения в практиката.

Целта му е да заздрави връзката между науката и бизнеса, като стимулира превръщането на научните разработки в пазарно приложими продукти, услуги, процеси и технологии. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов по време на откриването на нов кабинет по дигитално предприемачество. Той е във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и е оборудван за нуждите на студентите от специалностите от катедра „Общо инженерство“. В него те ще придобиват специфични дигитални умения и ще получават практически бизнес познания. По време на събитието беше обявена и най-новата в учебното заведение специалност „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“.

Зам.-министър Ангелов подчерта, че МИР насърчава всички възможности, свързани с нови или подобрени методи и процеси, които водят до растеж на икономиката. „Развитите икономики са базирани именно на модела на въвеждане на иновациите в практиката“, каза той и добави, че европрограмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ е със значителен ресурс именно за съвместни инициативи между университетите, изследователските институти и българските предприятия.

На откриването присъстваха още ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова, зам.-ректорът доц. д-р Ради Димитров и представители на академичните среди.

По-късно през деня зам.-министърът присъства и на откриването на XIV Софийски фестивал на науката, организиран от Фондация „Красива наука“ и София тех парк. Във фестивала участваха учени от България и още десет държави. Институти на БАН, университети, изследователски екипи от различни компании, включително стартиращи, проведоха демонстрации, експерименти, научни игри и представиха своите изследователски резултати. В събитието участваха още министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на София Васил Терзийски.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest