България

Зам.-министър Ангелов проведе среща с директора на Агенцията на ЕС за космическата програма EUSPA Родриго да Коста

Зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов проведе двустранна среща с изпълнителния директор на Агенцията на Европейския съюз за космическата програма (EUSPA) Родриго да Коста.

Срещата се проведе в рамките на международната научна конференция „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество – парадигма за адекватна отбрана“ по време на изложението за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ в Пловдив.

Двамата обсъдиха напредъка на технологиите и развитието на космическия сектор в България. „През последното десетилетие космическият сектор и неговото въздействие се превърнаха в стратегически двигател на икономическия растеж в Европа. За компаниите в тази сфера се предоставят все повече възможности за развитие, както и за привличане на частни и институционални инвеститори и въвеждане на бизнес иновации с използването на космически данни в полза на обществото и икономиката“, каза проф. Ангелов.

Зам.-министърът и директорът на Агенцията разговаряха и за значението на космическия сектор като стратегически актив, допринасящ за развитието на нови пазари и бизнес възможности за промишлеността, включително за малките и средните предприятия. „По тази причина Европа трябва да запази водещата си позиция в предоставянето на космически данни и услуги“, коментира още Ангелов.

Заедно с Родриго да Коста коментираха, че за да се постигне автономност и устойчивост на космическия сектор, България следва да активизира усилията си за засилване на националното участие в европейските космически програми и да създаде необходимите механизми за насърчаване на космическата индустрия.

Възможностите, предлагани от европейските космически програми „Галилео“, EGNOS, „Коперник“, както и програмата за сигурна свързаност (IRIS2), са ключов фактор за осигуряване на индустриалната и стратегическата независимост на Европа, тъй като те допринасят значително за намирането на решения на обществените предизвикателства и глобалните проблеми, стана ясно още по време на срещата.

Министерство на иновациите и растежа участва пряко в дейността на Административния съвет на Агенция на Европейския съюз за космическа програма (EUSPA).

EUSPA предоставя безопасни и сигурни европейски спътникови навигационни услуги, насърчава комерсиализацията на данните и услугите на програмите Galileo, EGNOS и Copernicus, като координира предстоящата програма на ЕС за сателитни спътникови комуникации GOVSATCOM. EUSPA отговаря за акредитиране на сигурността на всички компоненти на космическата програма на ЕС. Чрез насърчаване на развитието на иновативен и конкурентоспособен космически сектор и ангажиране с цялата космическа общност на ЕС, EUSPA допринася за Европейския зелен пакт и цифровия преход, за безопасността и сигурността на Съюза и неговите граждани, като същевременно укрепва неговата автономност и устойчивост.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest