България

Зам.-министър Ангелов: Подкрепяме иновациите в индустрията

Министерството на иновациите и растежа подкрепя иновациите в индустрията и научно-изследователската и развойна дейност за засилване на икономиката на страната.

Заедно с програми на Министерството на образованието и науката сме надградили научно-изследователската инфраструктура. Това каза заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов на Българо-украински бизнес форум.

Форумът се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, съвместно с Българо-украинската индустриална камара и с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата.

Зам.-министър Ангелов добави, че МИР работи активно за привличането на чуждестранни инвестиции, които да доведат и до откриване на нови области за технологично развитие като микроелектрониката. Ангелов подчерта, че България се включи в Съвместното предприятие за чипове (Chips Joint Undertaking), което ще финансира мерките по приетия миналата година Европейски законодателен акт за интегралните схеми (European Chips Act). Така страната ни ще може да участва в процедури за финансиране и съфинансиране на компании от сектора.

„МИР работи много активно и в областта на космоса. Миналата година България се присъедини към споразуменията „Артемида“. Идеята е обединяване в световен мащаб на усилията за изследване на космоса“, посочи зам.-министър Ангелов. Той добави още, че страната ни е член и на Фонда за иновации на НАТО. С този нов финансов инструмент ще могат да кандидатстват проекти на високотехнологични стартиращи компании, които имат потенциал за приложения в сигурността и отбраната. Зам.-министърът каза, че през тази година предстои създаване на Фонд за технологичен трансфер. Той ще насърчи реализирането в практиката на резултатите от научно-изследователска и развойна дейност.

По време на форума представители на български и украински предприятия от различни сектори на икономиката – информационни и комуникационни технологии, енергетика, хранително-вкусова промишленост и земеделие, логистика и инфраструктура, имаха възможност да обменят опит и да се запознаят с нови потенциални партньори. Дискутираха се теми, свързани със следвоенното възстановяване и възможностите, които европейските фондове ще предоставят на Украйна за реконструкция на икономиката и инфраструктурата.

В събитието участваха министърът на икономиката и индустрията Петко Николов, изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук, президентът на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. С видеоадрес и онлайн във форума се включиха зам.-министър председателят и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко и зам.-министърът на икономиката Тарас Качка.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest