XIV Празник на българското кино в Рим

Oт 9 до 11 юли четиринадесетото издание се завръща в “Casa del Cinema” в Рим

  Организираният от Българския културен институт в Рим „Празник на българското кино” се завръща в Дома на киното в Рим за превърналата се в традиция среща между италианската публика и гостите на Вечния град и най-доброто от българската филмова продукция.
  Празникът на българското кино се открива на 9 юли (21.00 ч.), с „Голата истина за група Жигули” в присъствието на режисьора Виктор Божинов и на актьори от филма. Със своите ударен диалог, комични обрати и силна актьорска игра лентата въвлича зрителите в историята на бивши музиканти, които се разделят преди повече от 30 години.
  В събота, 10 юли (18.00 ч.) ще бъде прожектиран „Физика на тъгата” – новия анимационен филм на номинирания за „Оскар” аниматор Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът проследява живота на непознат мъж, който пресява спомените от младостта си в България до все по-откъснатия от корените си меланхоличен живот в Канада. Също в събота, 10 юли (19:00 ч.), в сътрудничество с филмовия фестивал в Триест/Alpe Adria Cinema, ще бъде прожектиран „Бащата” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, вече познати в Италия с филмите „Слава” и „Урок”, разпространени по екраните от “IWonder”. С публиката ще се срещне сценаристът на филма Дечо Таралежков. Вечерната прожекция (21:00 ч.) е за новия филм на режисьора Виктор Чучков по романа на Захари Карабашлиев, „18% сиво” – драматичната любовна история между Захари и Стела, „филм за любовта, мечтите, оцеляването и надеждите и още веднъж за любовта”, по думите на режисьора Виктор Чучков.
  За среща с публиката в Рим пристигат актьорът Руши Видинлиев и продуцентът Борислав Чучков. В неделя, 11 юли, е отделено време и за документални филми. В 17.30 ч. ще бъде представен „Формулата на Тео” – историята на физика Теодосий Теодосиев, създателя на уникален в света метод за формиране и развитие на интелекта, разказана от режисьора Николай Василев. В 19.00 ч. Найо Тицин ще представи новия си документален филм „Стихията Медея”, който проследява творческия процес по създаването на театралния и социален проект „МЕДЕЯ“ с участието на актрисата Снежина Петрова. Проектът интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София. 
  Празникът на българското кино в Рим се закрива в 21:00 ч. с цифрово възстановената версия на един от най-обичаните български класически филми – „Ханът и империята”, по трилогията от 1981 г. на режисьора Людмил Стайков „Хан Аспарух”, представен от актрисата Аня Пенчева и проф. Станислав Семерджиев, който е сред сценаристите на филма.
  Всички филми ще бъдат прожектирани в оригинал със субтитри на италиански език. Входът е свободен до изчерпване на свободните места.
   За повече информация: www.festacinemabulgaro.com.

Pin It on Pinterest