Връчиха наградите от Националния младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн

48 награди в 16 специалности бяха връчени на талантливите ученици, изложбата ще може да се разгледа до 30 юли т.г.


  Зам.-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева откри изложбата на наградените и номинираните в седемнадесетото издание на Националния младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн. Гости на официалната церемония, която се състоя в НДК, съорганизатори на събитието, бяха Ангел Митев – изпълнителен директор на НДК и Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК.
 В своето приветствие към младите таланти проф. Танева пожела и на наградените, и на номинираните, както и на всички млади дарования, да продължават да работят заедно с учителите си над дарбата си. Тя напомни на учениците, които са на възраст до 18 години, класирани на първо, второ и трето място, че ще получат едногодишни стипендии, а имат възможност също така да кандидатстват и за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.
 Церемонията продължи с тържествено връчване на грамотите на наградените ученици.
 В експозицията участват  със свои произведения възпитаници от 14  училища по изкуствата от цялата страна, от VIII до XI клас. Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София, а настоящото му, XVII издание, се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата. В него участваха 295 деца.
 Наградите за 2021 г. са 48 и бяха присъдени от жури с председател проф. д-р Арсен Минков в 16 специалности – „Живопис”, „Графика”, „Скулптура”, „Художествена керамика”, „Силикатен дизайн”, „Художествена дърворезба и мебел”, „Художествена обработка на метали”, „Художествена тъкан”, „Моден дизайн”, „Рекламна графика/графичен дизайн”, „Илюстрация и оформление на книгата/анимация”, „Детски играчки”, „Иконопис/стенопис”, „Пространствен и промишлен дизайн”, „Сценичен костюм”, „Театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла”.
 Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2021 г., приета от Министерския съвет. Ученици от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място, ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.
 Изложбата ще продължи до 11.00 ч. на 30 юли 2021 г. и може да се разгледа всеки ден от 11-19 ч. в Зала 4 и Арт галерия на НДК.
  Наградените можете да намерите тук.

  Фотограф: Орлин Огнянов/НДК

Pin It on Pinterest