Военнослужещи от ВМС на България и Великобритания проведоха съвместно учение

Фрегатата „Горди“ от българските Военноморски сили с командир капитан втори ранг Станислав Георгиев проведе на 3 юни съвместно учение от типа „PASSEX” с патрулния кораб „Трент“ от състава на ВМС на кралство Великобритания.

Екипажите на корабите участваха в тактическо маневриране и в комуникационна тренировка. Те отработиха и процедури по приемане и предаване на товари на ход.

От началото на годината това е третото учение от типа „PASSEX”, с участието на кораби от българските ВМС и кораби от военноморските сили на страни-членки на НАТО. Тези учения се организират ежегодно при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България. Целта им е както повишаването на оперативната съвместимост на корабите от ВМС, така и усъвършенстване на подготовката на екипажите на море по отношение на прилагането на съюзническите тактики, техники и процедури.

Всички предварително планирани епизоди бяха изпълнени в съответствие с изискванията на регламентиращите документи.

През юли предстои участие на английския кораб „Трент“ и в националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2021”.

Pin It on Pinterest