България

Военнослужещи и цивилни служители бяха наградени по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия

Военнослужещи и цивилни служители по традиция бяха наградени със заповеди на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май.

Официалната церемония се проведе днес, 9 май, в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. Наградите се връчват за принос към отбраната на страната, постигнати високи резултати при изпълнение на поставените задачи и служебните задължения, издигане на авторитета на Българската армия в национален и международен план.

В поздравлението си към отличените военнослужещи и цивилни служители министърът на отбраната Атанас Запрянов им благодари за достойното носене на службата и професионалното изпълнение на задълженията. „Вашият принос и вашите достижения ми дават основание като политическо длъжностно лице да искам от държавното ръководство по-особени грижи за хората в униформа“, посочи той. По думите му – последните промени в законодателството и решението за повишаване на възнагражденията на военнослужещите от 1 януари 2025 г. са малка част от осъвременения социален пакет, който предстои да бъде подготвен като вид компенсация за ограниченията на професията на военнослужещите. „Пожелавам Ви да работите все така упорито всеотдайно честно и предано за нашето Отечество Република България“, завърши той.

„Наградите са символични, но не е символична нашата благодарност и признателност към вашите усилия, както и оценката за работата ви“, обърна се към отличените военнослужещи и цивилни служители началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той също подчерта значението на политическия консенсус по темата за окомплектоването с личен състав на Българската армия и единодушното приемане в парламента на повишаването на възнагражденията на военнослужещите от следващата година. „Това е една значителна стъпка, която ще допринесе както за привличането на повече хора, така и за задържането на военнослужещите в редовете на Българската армия“, отбеляза адмирал Ефтимов.
Началникът на отбраната посочи, че значително повишените инвестиции в личен състав и нова техника и въоръжение задължават личния състав да бъде все по-взискателен, прецизен и активен в службата си. „Този значителен финансов ресурс ще наложи друга динамика в Българската армия. Благодаря ви за усилията и се надявам, че всички разбираме тази отговорност“, заключи адмирал Ефтимов.

В слово – отговор от името на наградените полк. Христо Христов, заместник-началник на щаба на операциите на Съвместното командване на силите заяви: „Ще продължим да работим упорито за издигане на имиджа на Българската армия в национален и коалиционен формат, за да постигнем целите на нашите деди за суверенна и независима България и да бъдем достоен коалиционен партньор“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest