Военнослужещи даряват кръвна плазма за лечение на Covid-19

Първите двадесет военнослужещи, които са заявили желание да станат дарители на реконвалесцентна плазма за лечение на тежки случаи на Covid-19, ще го направят в седмицата между 23 и 27 ноември.

Акцията се провежда в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). За да не се получават струпвания, е създаден график и военнослежещите са разпределени по дни.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов N РД – 103-16 от 9 ноември 2020 г. бе създадена организация за даряване на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този начин може да бъде спасен животът на пациенти в критично състояние, уверяват от ВМА.

Продължителността на целия процес по снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма отнема около 60-90 минути. На всеки дарител се прави предварителна картотека на място във ВМА и изследване за наличие на антитела.

Всеки преболедувал COVID-19, на възраст от 18-65 г., може да стане дарител на реконвалесцентна плазма и по този начин да помогне на други заразени да живеят.
За повече информация: 02/ 92 25 506

Pin It on Pinterest